2019 Dünya İnme Günü

2019 Dünya İnme Günü: O Kişi Olmayın!

Dört kişiden birinin hayatta en bir kere inme geçirdiğini biliyor muydunuz?1 İnme herkese, her zaman, her yerde olabilir, Dünya çapında sakatlığın ana nedenlerinden biri ve ölümlerin ikinci başlıca nedeni. Yine de, çoğu inme birkaç küçük adımla önlenebilir.

Her yıl 29 Ekimde gerçekleştirilen Dünya İnme Günüyle, son derece ciddi ve insan hayatını tehdit eden tıbbi durumu vurgulamak istiyoruz. Aynı zamanda inme riski değerlendirmesinin önemi ve tedbir amaçlı farklı önlemler hakkında kamu farkındalığını arttırmak istiyoruz.

İnme Nedir?

İnme beyne kan akışı kesildiğinde gerçekleşir. Kan olmadan beyin hücreleri zarar görür ya da ölür. Beynin hangi kısmının etkilendiğine ve kişinin ne kadar hızlı tedavi edildiğine bağlı olarak, inmenin felçten kurtulan insanlar üzerindeki etkileri kişinin bedeni, hareket, konuşma, düşünme ve hatta hissetme kabiliyeti için yıkıcı olabilir. Atriyal Fibrilasyon (AF) inme gibi sonuçlarla ilişkilidir. Sık rastlanan, gelişmiş ülkelerde yaklaşık yüz kişiden iki ya da üçünü etkileyen bir durumdur. Kalp ritim bozukluğunun tespit edilmesi, olandışı biri ritimin electrokardiyogram (ECG) tarafından doğrulandığı elle yapılan bir nabız kontrolü kadar basit olabilir. Nabzını nasıl ölçmeniz gerektiğini bu videodan öğrenin.

Geçen her dakika önemli: FAST testini yapın!

FAST kelimesiyle inmenin ana semptomları hatırlanabilir ve kontrol edilebilir.

Yüz (Face) - Yüzünüzün tek tarafı sarkık mı?

Kollar (Arms) - Tek kolda bir güçsüzlük var mı?

Konuşma (Speech) - Geveleyerek ya da karışık bir şekilde mi konuşuyorsunuz?

Zaman (Time) - Eğer bu semptomlar varsa acil yardımı aramanızın zamanı gelmiş.

2019 Dünya İnme Günü Hakkında

Dünya İnme Günü (29 Ekim) inme paydaşlarının küresel, bölgesel ve yerel düzeyde farkındalık ve destek kampanyaları düzenlemeleri ve inmenin yükünü azaltmaya yönelik bağlılık oluşturmaları için yıllık bir fırsat sağlar. Küresel bir platform oluşturarak, Dünya İnme Günü, bireysel sesleri güçlendirir ve inme önleme tedavisi ve desteği hakkında daha fazla sayıda insanı tartışmaya dahil eder. Dünya çapındaki bu gün sadece küresel farkındalığı arttırmayı değil aynı zamanda insanları inmenin nedenleri, risk faktörleri, semptomları ve önleyici imkanlar konusunda bilgilendirmeyi de amaçlıyor.

Daiichi Sankyo Avrupa Twitter hesabımızı (@EUdaiichisankyo) takip edebilir, farkındalığı yaymak için Dünya İnme Günüyle ilgili gönderilerimizi paylaşabilirsiniz.

back to top